Αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Μετά τις εξελίξεις των τριών -τουλάχιστον- τελευταίων χρόνων στο πεδίο του γλωσσικού μαθήματος, αλλά και όσα είδαμε να διαμορφώνονται μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις εξετάσεις 2020 και 2021, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ο κύριος άξονας για τη σωστή προετοιμασία των μαθητών είναι η δημιουργία ασφαλών και στοχευμένων κριτηρίων αξιολόγησης.
Γνωρίζετε φυσικά τη θέση μου για το θέμα και έχετε δει τις δημόσιες παρατηρήσεις μου όλα τα τελευταία χρόνια για σφάλματα και υπερβολές που εντοπίζονται σε πολλά βοηθητικά βιβλία του εμπορίου. Το θέμα φυσικά δεν εντοπίζεται στους συγγραφείς, αλλά κυρίως στην αντίληψη που υπάρχει για το πρόβλημα που θεωρείται ότι λύνουν -εύκολα και πρακτικά!- τα βιβλία αυτά, άρα και συγγράφονται και αγοράζονται μαζικά.
Το ΙΕΠ -ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβριο 2020- έδωσε μεγάλη βαρύτητα με τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες ανακοινώσεις του, αλλά και με τις επιμορφώσεις που υλοποίησε σε διάφορες περιοχές της χώρας, στον ενδεδειγμένο τρόπο δημιουργίας κριτηρίων αξιολόγησης στο γλωσσικό μάθημα, στοιχεία τα οποία σχολιάσαμε κατά την επιμόρφωση που προσφέραμε στο τέλος 2020. Παρατηρούμε δε, και το σχολιάζουμε επί σειρά ετών δημόσια, πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις παρουσιάζουν απόλυτη συμβατότητα με τις οδηγίες που δίδονται και μένουν πάντα στα πλαίσια ασφάλειας και συνταγματικής ορθότητας, όπως αρμόζει σε εξετάσεις με τέτοιο θεσμικό χαρακτήρα.
- Το «Σχολείο Διδακτικής» ανακοινώνει σήμερα μια σειρά μαθημάτων σεμιναριακού χαρακτήρα με σκοπό να εκπαιδεύσει το συνάδελφο φιλόλογο τόσο στην κατανόηση και διαχείριση της φιλοσοφίας των εξετάσεων, όσο και στη δημιουργία δικών του ασφαλών κριτηρίων ή/και στην άσκηση εποικοδομητικής κριτικής στο υλικό που κυκλοφορεί στο εμπόριο, προκειμένου να καθοδηγήσει υπεύθυνα το μαθητή του. Διδάσκουμε μεθοδολογία στο Δάσκαλο, που οφείλει να την διαθέτει για να εκπληρώνει με ασφάλεια και υπευθυνότητα την αποστολή του, αλλά και να στηρίζει την επαγγελματική του θέση.
Στο σημείο αυτό θέλω να σας επισημάνω την άσχημη εντύπωση που δημιουργείται στους μαθητές και τους γονείς τους όταν συνειδητοποιούν πως ο δάσκαλος χρησιμοποιεί βοηθητικό βιβλίο, το οποίο συχνά μάλιστα υποδεικνύει και στο μαθητή να προμηθευτεί και στηρίζουν σε αυτό το μάθημά τους. Επίσης, άσχημα σχόλια υπάρχουν για πολλά Φροντιστήρια Μ.Ε. και Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, που εισάγουν επίσημα -μετά από συμφωνίες με εκδοτικούς οίκους- τα βοηθητικά βιβλία στην τάξη, στη θέση μάλιστα του επίσημου σχολικού εγχειριδίου, το οποίο οι μαθητές σχεδόν αγνοούν. Θεωρώ πως με την ενέργεια αυτή δεν στηρίζουν, αλλά αντίθετα «αμφισβητούν» και -άθελα τους- υπονομεύουν τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς τους.
Η θέση μου είναι -όπως γνωρίζετε- πως τα βιβλία υπάρχουν για να διαβάζονται και ο εκπαιδευτικός οφείλει να είναι ενημερωμένος. Όμως, πρώτιστα οφείλει να έχει εκπαιδευτική ταυτότητα, η οποία θα τον στηρίξει και θα τον αναδείξει. Αυτή σίγουρα δεν κατακτιέται με το «έτοιμο» κριτήριο της ημέρας, αλλά με δημιουργική προσέγγιση της γλώσσας, της ύλης και της μεθοδολογίας.
- Εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να λειτουργούν τα σεμιναριακά αυτά μαθήματα. Θα ετοιμάσουμε κριτήρια μαζί και θα σας υποδείξω ασφαλείς τρόπους προετοιμασίας, δημιουργίας και παρουσίασής τους στην τάξη, πριν και μετά την εξέτασή τους. Θα απαντήσουμε επίσης στις ερωτήσεις που θα θέσουν οι μαθητές μέσα από αυτά.
- Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για τα μαθήματα αυτά, μπορείτε να μου αποστείλετε μήνυμα με το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας στο [email protected] και θα επικοινωνήσω μαζί σας. Επίσης, μπορείτε να μου αποστείλετε μήνυμα στο Facebook. Σας ενημερώνω, τέλος, για τις Εγγραφές του «Σχολείου Διδακτικής», για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε πατώντας εδώ, καθώς και επικοινωνώντας μαζί μου.
Σας ευχαριστώ,
Φώτης Παντόπουλος